Wysokość drzewa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasiah
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 kwie 2009, 01:00

Wysokość drzewa

Post autor: kasiah »

Jest takie zadanie:Z pewnego miejsca na ziemi widać wierzchołek drzewa pod kątem 30 stopni do poziomu,a z miejsca położonego o 12 m bliżej drzewa pod kątem 60 stopni,Oblicz wysokość drzewa.. juz mnie głowa boli od tego zadania,2 godziny juz sie nad nim męczę.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

oblicz wysokość drzewa- ciężka sprawa -pomocy!.png
oblicz wysokość drzewa- ciężka sprawa -pomocy!.png (5.63 KiB) Przejrzano 377 razy
\(\begin{cases}tg30^o=\frac{x}{12+y}\\tg60^o=\frac{x}{y}\end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ