Mam problem z następującym zadaniem:
Wykaż, że jeżeli przekątne równoległoboku są prostopadłe, to jest on rąbem.
Głowię się nad tym już z godzinę, i nie mogę wymyślić. Chodzi tu o konkretny dowód.
Z góry dziękuję za pomoc.
Wykaż, że... równoległobok.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 01 kwie 2009, 19:33
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a,b-boki równoległoboku
e,f-przekątne równoległoboku
Przekątne w równoległoboku dziela się na pół
\(a^2=(\frac{1}{2}e)^2+(\frac{1}{2}f)^2\)
\(b^2=(\frac{1}{2}e)^2+(\frac{1}{2}f)^2\)
\(a=b\)
Równoległobok, którego boki sa równe jest rombem.
e,f-przekątne równoległoboku
Przekątne w równoległoboku dziela się na pół
\(a^2=(\frac{1}{2}e)^2+(\frac{1}{2}f)^2\)
\(b^2=(\frac{1}{2}e)^2+(\frac{1}{2}f)^2\)
\(a=b\)
Równoległobok, którego boki sa równe jest rombem.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 01 kwie 2009, 19:33