proszę o pomoc:
W trójkącie wpisano okrąg o promieniu 4. Jeden z boków tego trójkąta został podzielony przez punkt styczności okręgu na odcinki długości 4 i 4\(\sqrt{3}\). Oblicz długości pozostałych boków.
boki trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(|<ADO|=|<AFO|=90^o\),\(|OD|=|OF|=4\) i \(|AD|=|AF|=4\), więc czworokąt ADOF musi być kwadratem, czyli trójkąt ABC jest prostokątny.
\((x+4)^2+(4+4\sqrt3)^2=(4\sqrt3+x)^2\\
...\\
x=4\sqrt3+8\)
Ponieważ \((x+4)^2+(4+4\sqrt3)^2=(4\sqrt3+x)^2\\
...\\
x=4\sqrt3+8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.