Oblicz w jakim stosunku wyskokość dzieli przeciwprostokątną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anek6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 30 sty 2009, 17:17

Oblicz w jakim stosunku wyskokość dzieli przeciwprostokątną

Post autor: Anek6 »

Oblicz w jakim stosunku wyskokość dzieli przeciwprostokątną trójkąta, jeżeli dwusieczka kąta prostego dzieli przeciwprostokatna w stosunku 2:3
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Oblicz w jakim stosunku wyskokość dzieli przeciwprostokątną.png
Oblicz w jakim stosunku wyskokość dzieli przeciwprostokątną.png (11.15 KiB) Przejrzano 380 razy
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta
\(\frac{|AD|}{|DB|}=\frac{|AC|}{BC|}\\
\frac{2}{3}=\frac{b}{a}\\
a=1,5b\)

Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ABC
\(|AB|^2=|AC|^2+|BC|^2\\
|AB|^2=b^2+(1,5b)^2\\
|AB|=\frac{b\sqrt{13}}{2}\)


Obliczam \(|AE|\)
\(b^2-x^2=(1,5b)^2-(\frac{b\sqrt{13}}{2}-x)^2\\
...\\
x=|AE|=\frac{2b\sqrt{13}}{13}\)


Obliczam \(|EB|\)
\(|EB|=|AB|-|AE|\\
|EB|=\frac{b\sqrt{13}}{2}-\frac{2b\sqrt{13}}{13}\\
|EB|=\frac{9b\sqrt{13}}{26}\)


Obliczam \(\frac{|AE|}{|EB|}\)
\(\frac{|AE|}{|EB|}=\frac{\frac{2b\sqrt{13}}{13}}{\frac{9b\sqrt{13}}{26}}\\
\frac{|AE|}{|EB|}=\frac{4}{9}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ