Oblicz długość podstawy trapezu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Oblicz długość podstawy trapezu

Post autor: wdsk »

W trapezie \(ABCD\) ramię \(AD\) i podstawa \(CD\) mają długość \(4\), a ramię \(BC\) i przekątna \(AC\) mają długość \(6\). Oblicz długość podstawy \(AB\).
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

|AB|=9
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

W trójkącie rownoramiennym ACD oznaczmy miarę kąta CAD przez x. Kąt ACD ma miarę też x.
W równoramiennym trójkącie ABC kąt CAB ma miarę x i kąt ABC ma miarę x.
Z powyższego wynika, że trojkąty ACD i ABC są podobne i skala podobieństwa jest k=DC/BC=6/4=3/2 ; wynika stąd, AB/AC=3/2 , czyli AB/6=3/2 stąd AB=9
ODPOWIEDZ