Obliczanie długości boku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

Obliczanie długości boku

Post autor: julia13 »

W Trójkącie ABC poprowadzono trzy proste równoległe do podstawy AB, dzielące bok BC na cztery odcinki równej długosci.Suma długości odcinków tych prostych zawartych w trójkącie ABC jest o 6 dm wieksza od podstawy AB.Oblicz długość boku AB.

W odpowiedzi jest, ze wynik wynosi 3 cm

Po wykonaniu rysunku robiłam cos takiego
x=3x+6
x-3x=6
-2x=6
x=-3
Ale to chyba totalnie zle...bo przeciez wynik ma wyjsc w cm...
Gdzie robie błąd??
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Prawdopodobnie wzięłaś nie te odcinki co trzeba.
Suma długośći odcinków leżacych w 'środku" trójkąta jest o 6 dm wieksza od podstawy AB
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

Post autor: julia13 »

Tak... musze w takim razie ułożyc jakies równanie..ale nie wiem jakie długosci maja te odcinki...
wiec
x+x+x....tyle, ze one maja różne długosci
I ta suma jest o 6 dm wieksza od AB, który tez jest tak jakby x, bo nie znam dlugosci....
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

To z Talesa:
Odcinki w 'środku' trójkąta będą odpowiednio równe: y, 2y, 3y
|AB|=4y
y+2y+3y=|AB|+6
y+2y+3y=4y+6
y+2y+3y-4y=6
2y=6
y=3
Tyle, że |AB|=4*3=12 a nie 3
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ