1.Znając długość c podstawy AB trójkąta równoramiennego ABC oraz miarę kąta \(\alpha\) przy podstawie oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka B do ramienia AC.
2.Znając długości boków czworokąta wpisanego w okrąg,oblicz cosinusy kątów wewnętrznych tego czworokąta.
3.W rombie o boku a przekątna BD ma długość równą 6.Oblicz długość przekątnej AC i kąt ostry rombu.
Z góry bardzo dziękuję za rozwiązanie !
twierdzenie cos i sin
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 28 lut 2011, 19:41
- Podziękowania: 159 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
1.
\(\pi -2 \alpha\)
Z twierdzenia sinusów dla trójkąta ABC:
\(\frac{c}{sin( \pi -2 \alpha )} = \frac{b}{sin \alpha }\)
\(\frac{c}{sin 2 \alpha } = \frac{b}{sin \alpha }\)
\(\frac{c}{2sin \alpha cos \alpha } = \frac{b}{sin \alpha }\)
stąd
\(b=\frac{c}{2cos \alpha }\) , \(\frac{b}{2} =\frac{c}{4cos \alpha }\)
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ABD
\(x^2= (\frac{b}{2})^2+c^2-2 \frac{b}{2} ccos \alpha\)
\(x^2= (\frac{c}{4cos \alpha } )^2+c^2-\frac{c}{2cos \alpha } ccos \alpha\)
\(x^2= \frac{c^2}{16cos^2 \alpha } +\frac{c^2}{2 }\)
\(x= c \sqrt{\frac{1}{16cos^2 \alpha } +\frac{1}{2 } }\)
Kąt przy wierzchołku C ma miarę Z twierdzenia sinusów dla trójkąta ABC:
\(\frac{c}{sin( \pi -2 \alpha )} = \frac{b}{sin \alpha }\)
\(\frac{c}{sin 2 \alpha } = \frac{b}{sin \alpha }\)
\(\frac{c}{2sin \alpha cos \alpha } = \frac{b}{sin \alpha }\)
stąd
\(b=\frac{c}{2cos \alpha }\) , \(\frac{b}{2} =\frac{c}{4cos \alpha }\)
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ABD
\(x^2= (\frac{b}{2})^2+c^2-2 \frac{b}{2} ccos \alpha\)
\(x^2= (\frac{c}{4cos \alpha } )^2+c^2-\frac{c}{2cos \alpha } ccos \alpha\)
\(x^2= \frac{c^2}{16cos^2 \alpha } +\frac{c^2}{2 }\)
\(x= c \sqrt{\frac{1}{16cos^2 \alpha } +\frac{1}{2 } }\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
2.
\(e^2=a^2+b^2-2abcos \beta\)
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ACD: \(e^2=c^2+d^2-2cdcos ( \pi - \beta )\)
czyli \(a^2+b^2-2abcos \beta =c^2+d^2-2cdcos ( \pi - \beta )\)
czyli \(a^2+b^2-2abcos \beta =c^2+d^2+2cdcos (\beta )\)
stąd \(cos (\beta )= \frac{a^2+b^2-c^2-d^2}{2ab+2cd}\)
a \(cos ( \pi - \beta ) =\frac{c^2+d^2-a^2-b^2}{2ab+2cd}\)
analogicznie należy policzyć cosinusy dwóch pozostałych kątów (pozostawiam Ci to jako test zrozumienia)
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ABC: Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ACD: \(e^2=c^2+d^2-2cdcos ( \pi - \beta )\)
czyli \(a^2+b^2-2abcos \beta =c^2+d^2-2cdcos ( \pi - \beta )\)
czyli \(a^2+b^2-2abcos \beta =c^2+d^2+2cdcos (\beta )\)
stąd \(cos (\beta )= \frac{a^2+b^2-c^2-d^2}{2ab+2cd}\)
a \(cos ( \pi - \beta ) =\frac{c^2+d^2-a^2-b^2}{2ab+2cd}\)
analogicznie należy policzyć cosinusy dwóch pozostałych kątów (pozostawiam Ci to jako test zrozumienia)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Podejrzewam, że ta szóstka to jest b. Tak też zrobię to zadanie (jeśli nie, to poprostu podstaw b=6) Z twierdzenia Pitagorasa \(\frac{x^2}{4} =a^2- \frac{b^2}{4}\)strawbberry pisze: 3.W rombie o boku a przekątna BD ma długość równą 6.
zatem
\(x= \sqrt{4a^2-b^2}\)
\(cos{ \frac{ \alpha }{2}} = \frac{b}{2a}\)
no to
\(cos \alpha =2cos^2 \frac{ \alpha }{2}-1= \frac{b^2}{2a^2} -1\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: twierdzenie cos i sin
dzieki, ostatnie pytanie skad wyliczyles/aś cos alfa ? (zad 3 oczywiscie) bo nie do konca rozumiem
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: twierdzenie cos i sin
Ze wzoru na cosinus podwojenia. On ma 3 wersje :
\(\cos 2 \alpha =\cos^2 \alpha -\sin^2 \alpha =2\cos^2 \alpha -1=1-2\sin^2 \alpha \)
(skorzystałam z tej drugiej)
\(\cos 2 \alpha =\cos^2 \alpha -\sin^2 \alpha =2\cos^2 \alpha -1=1-2\sin^2 \alpha \)
(skorzystałam z tej drugiej)