Sześciokąt foremny i jednokładność.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m.milewska
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26

Sześciokąt foremny i jednokładność.

Post autor: m.milewska »

Sześciokąt foremny przekształcono przez jednokładność tak, że jego pole zwiększyło się o 21%. O ile procent wzrosła długość boku sześciokąta?
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(P=6\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=\frac{3a^2\sqrt{3}}{2}\\P_1=1,21P=1,21*\frac{3a^2\sqrt{3}}{2}=(1,1)^2*\frac{3a^2\sqrt{3}}{2}=\frac{3*(1,1a)^2\sqrt{3}}{2}\\ \\a_1=1,1a\)

Długość boku wzrosła o 10%.
ODPOWIEDZ