proszę o pomoc:
Na okręgu o promieniu 3 opisao trójkąt róworamienny o kącie przy wierzchołku 120 st. Oblicz długości boków tego trójkata.
dziękuję
trójkat opisany na okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
AB-podstawa trójkąta
\(tg15^o=\frac{r}{|\frac{1}{2}AB|}\\
\frac{1-cos30^o}{sin30^o}=\frac{3}{{|\frac{1}{2}AB|}}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{3sin30^o}{1-cos30^o}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{3\cdot \frac{1}{2}}{1-\frac{\sqrt3}{2}}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{ \frac{3}{2}}{\frac{2-\sqrt3}{2}}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{ 3}{2-\sqrt3}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{ 3(2+ sqrt3)}{4-3}\\
|\frac{1}{2}AB|=3(2+ sqrt3)\\
|AB|=6(2+ sqrt3)\)
Ramię policzysz np z \(cos30^o\)
\(tg15^o=\frac{r}{|\frac{1}{2}AB|}\\
\frac{1-cos30^o}{sin30^o}=\frac{3}{{|\frac{1}{2}AB|}}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{3sin30^o}{1-cos30^o}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{3\cdot \frac{1}{2}}{1-\frac{\sqrt3}{2}}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{ \frac{3}{2}}{\frac{2-\sqrt3}{2}}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{ 3}{2-\sqrt3}\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{ 3(2+ sqrt3)}{4-3}\\
|\frac{1}{2}AB|=3(2+ sqrt3)\\
|AB|=6(2+ sqrt3)\)
Ramię policzysz np z \(cos30^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.