Prosze o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zanetaf1611
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 29 mar 2009, 18:19

Prosze o pomoc

Post autor: zanetaf1611 »

1
W pewnym miescie przez 3 kolejne lata badano zmiane ludnosci . w pierwszym roku liczba ludnosci wzrosła o 4 %,w drugim zmalała o 4%, a w trzecim sie nie zmieniła.Ile wynosi średnia procentowa zmiana liczby ludności w ciagu tych trzech lat ?Wynik podaj z dokładnoscia do drugiego miejsca pom przecinku.


2
Średnia płaca w zakładzie zatrudniającym 34 osoby jest równa 1820 zł.po wypłaceniu pensji nowoi przyjetemu pracownikowi,średnia płac dla wszystkich zatrudnionychn osób wzrosła o 2%.Jaka płace otrzymał nowy pracownik ?
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

1.
1 rok - 1,04x
2 rok - 0,96 * 1,04 x = 0,9984x
3 rok - 0,9984x
\(\frac{1,04x + 2 * 0,9984x}{3} = 1,0122(6) % = 1,01 %\)

2.
\(\frac{x}{34} = 1820\)
\(x = 61880 \\
\frac{61880 + x}{35} = 1,02 * 1820 \ \ \ \ \ |*35 \\
x = 64974 - 61880 \\
x = 3094\)
zanetaf1611
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 29 mar 2009, 18:19

Post autor: zanetaf1611 »

slicznie dziekuje ;)
ODPOWIEDZ