pole trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

pole trójkąta

Post autor: majcher77 »

Pole trójkąta ABC jest równe 100cm^2.Punkt D do boku AB i |AD|:|DB|=7:3.Punkt E należy do boku AB i |AE|:|AC|=4:5.Oblicz pole S czworokąta BCED.Wykonaj rysunek pomocniczy.Wychodzi mi sprzeczny rysunek , gdyż punkt E i D wg mnie leżą na boku AB.Nie wiem czy zamiast AB nie powinno być AC.Moze ktoś wyprowadzi mnie z błedu:)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Przy takim położeniu punktów BCED nie będzie czworokątem.
Prawdopodobnie E ma leżeć na boku AC.
Poza tym czy tu |AE|:|AC|=4:5
nie powinno być |AE|:|EC|=4:5?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

Post autor: majcher77 »

Właśnie chyba tak powinno być...Ale otrzymałem od nauczyciela listę zadań i na niej taka treść była... Dzięki
ODPOWIEDZ