Zadanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Zadanie z parametrem

Post autor: wdsk »

W trójkącie \(ABC\) mamy \(|AB|=k+1\), \(|BC|=7\), \(|AC|=4\). Wyznacz wszystkie całkowite wartości \(k\), dal których kąt przy wierzchołku \(A\) jest rozwarty.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Twierdzenie cosinusów.
Kąt przy A będzie rozwarty jeżeli cosA należy do (-1;0)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ