promienie okręgów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

promienie okręgów

Post autor: celia11 »

Witam, prosze o pomoc:

Dawa okręgi o środku A i C są styczne zewnętrznie. Trzeci okrąg o środku B jest styczny do tych dwóch okręgów wewnętrznie, a punkty A, B, C leżą na jednej prostej. Oblicz promienie tych okręgów, jeśli
|AB|=3
|AC|=4

dziekuję
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

promienie okręgów.png
promienie okręgów.png (13.12 KiB) Przejrzano 465 razy
|AC|=x+z
|AB|=y-x
\(\begin{cases} x+z=4\\y-x=3\\2x+2z=2y\end{cases}\)
\(\begin{cases} x=1\\y=4\\z=3\end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dzięki:)
ODPOWIEDZ