ctg kąta ostrgo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ah, no tak, błąd, ale teraz jest OK
twierdzenie pitagorasa dla trójkąta ASB
a^2 + 4a^2 = BS ^2
BS = a pierw5
środkowe przecinają się w stosunku 2:1 (w każdym trójkącie)
więc SJ = a * pierw 5 / 3 = JL
SL to przekątna kwadratu o boku : SL = a * pierw 2
teraz twierdzenie cosinusów dla trójkąta SLJ
SL^2 = SJ^2 + JL^2 - 2 SJ JL cosalfa
cosalfa = -4/5
sinus z jedynki wychodzi 3/5
ctf alfa = -4/3
jako że szukamy nie kąta alfa (rozwartego), ale tego obok niego = 180 - alfa wychodzi ctg (180 - alfa ) = -ctg alfa = 4/3
sorry za niemrawy rysunek..
twierdzenie pitagorasa dla trójkąta ASB
a^2 + 4a^2 = BS ^2
BS = a pierw5
środkowe przecinają się w stosunku 2:1 (w każdym trójkącie)
więc SJ = a * pierw 5 / 3 = JL
SL to przekątna kwadratu o boku : SL = a * pierw 2
teraz twierdzenie cosinusów dla trójkąta SLJ
SL^2 = SJ^2 + JL^2 - 2 SJ JL cosalfa
cosalfa = -4/5
sinus z jedynki wychodzi 3/5
ctf alfa = -4/3
jako że szukamy nie kąta alfa (rozwartego), ale tego obok niego = 180 - alfa wychodzi ctg (180 - alfa ) = -ctg alfa = 4/3
sorry za niemrawy rysunek..
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: