Witam wszystkich,chcę prosic o pomoc.
Mam dwa zadania i nie bardzo wiem jak je zrobic, ratujcie.
zad.1
Wtrójkącie ABC oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego przeciwleglego do przyprostokatnej o dłudości 7dm,jeżeli druga przyprostokątna ma długosc 8dm.
zad.2
Dane są dwa współśrodkowe okregi O1 i O2 o promieniach odpowiednio równych 20cm i 12cm.Cieciwa AB okregu O1 wyznacza na okręgu O2 punkty C i D .Długosci odcinków AC, CD, DB są równe.Oblicz długośc cięciwy AB.
Z gory dziekuję.
proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szkoda,ze nie umiem tu rysowac,to lepiej byloby widac.Ale Napisze jak umiem.
zad1) tgA=7/8, ctgA=8/7, sinA=(7. pierw ze 113)/113 , cosA=(8 pierw ze 113)/113
zad2) IABI= 24.pierw z 2
zad1) tgA=7/8, ctgA=8/7, sinA=(7. pierw ze 113)/113 , cosA=(8 pierw ze 113)/113
zad2) IABI= 24.pierw z 2
A może potrzebujesz fachowych korepetycji z matematyki np do matury itp????Bardzo dobrze tłumacze,fachowo,z uśmiechem.Pozdrawiam z Bytomia.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zrób rysunek i poprowadź ze środka okręgów prostą prostopadłą na cięciwę AB, Punkt przecięcia oznacz E
\(|AC|=|CD|=|DB|=x\\
|AB|=3x\)
Z trójkąta \(AEO_{1}\)
\(|O_{1}E|^2=|AO1|^2-|AE|^2\\
|O_{1}E|^2=20^2-(1,5x)^2\)
Z trójkąta \(CEO_{1}\)
\(|O_{1}E|^2=|CO1|^2-|CE|^2\\
|O_{1}E|^2=12^2-(0,5x)^2\)
\(20^2-(1,5x)^2=12^2-(0,5x)^2\\
x=8\sqrt2\)
\(|AB|=3\cdot8\sqrt2=24\sqrt2\)
\(|AC|=|CD|=|DB|=x\\
|AB|=3x\)
Z trójkąta \(AEO_{1}\)
\(|O_{1}E|^2=|AO1|^2-|AE|^2\\
|O_{1}E|^2=20^2-(1,5x)^2\)
Z trójkąta \(CEO_{1}\)
\(|O_{1}E|^2=|CO1|^2-|CE|^2\\
|O_{1}E|^2=12^2-(0,5x)^2\)
\(20^2-(1,5x)^2=12^2-(0,5x)^2\\
x=8\sqrt2\)
\(|AB|=3\cdot8\sqrt2=24\sqrt2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
prosze o pomoc
dzięki bardzo za obliczenia,mam jeszcze jedno zadanie
zad3
sprawdz tożsamośc;
1\1+cosA +1\1-cosA=2\sin2A
zad3
sprawdz tożsamośc;
1\1+cosA +1\1-cosA=2\sin2A