okrag i prosta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

okrag i prosta

Post autor: myszkarafala1987 »

przez poczatek układu współrzędnych poprowadzono prostą przecinająca okrag x do kwadratu + Y do kwadratu - 8y+ 12= 0 w dwóch punktach A i B uzasadnij że liczba wartość bezwzględna z 0A razy wartość bezwzględna z 0B nie zalezy od wyboru prostej i oblicz wartość tego iloczynu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\((x-0)^2+(y-4)^2=2^2\)
promień okręgu jest równy 2
Odcinki OA i OB są promieniami okręgu i ich długośc nie zależy od wyboru prostej
OA=r
OB=r
|OA||OB|=r^2=2^2=4
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ