Jaką część okręgu stanowi łuk?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

Jaką część okręgu stanowi łuk?

Post autor: julia13 »

Mam problem z zadaniem...
Wyraz w procentach( z dokładnością do 1 %), jaką część okręgu stanowi łuk okręgu o promieniu r, jeśli długość łuku jest równa l:
r= 3 cm, l= liczba pi cm
r=liczba pi cm , l= liczba pi^2 cm
Pomożecie??
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{l}{2 \pi r}\cdot 100%\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

Post autor: julia13 »

Dzięki:)
ODPOWIEDZ