Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
yatern
- Witam na forum

- Posty: 2
- Rejestracja: 28 kwie 2008, 17:01
Post
autor: yatern » 28 kwie 2008, 17:07
W trojkacie prostokatnym ABC (|katACB| = 90, |BC| < |AC|)
poprowadzono prosta przechodzaca przez wierzcholek C trojkata ktora przecina przeciwprostokatna w pkt D takim ze |AD| : |DB| = 2 : 1. Oblicz dlugosc przeciwprostokatnej jesli |BC| = sqrt3 i |katDCB| = 30
-
supergolonka
- Moderator

- Posty: 1843
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
Post
autor: supergolonka » 30 kwie 2008, 13:19
-
natii1811
- Dopiero zaczynam

- Posty: 10
- Rejestracja: 16 mar 2008, 17:54
Post
autor: natii1811 » 30 kwie 2008, 15:29
dlaczego stosunek pól tych trójkątów wynosi 2??
-
silenius
- Dopiero zaczynam

- Posty: 24
- Rejestracja: 27 kwie 2008, 21:23
Post
autor: silenius » 30 kwie 2008, 16:12
bo pole ADC to = 0.5 * 2 * BD *CD * sin <CDA
pole BDC = 0.5 * BD * CD * sin (180 - <CDA) = 0.5 * BD * CD * sin<CDA
POLE ADC / POLE BDC = 2
a samo zadanie dość trudne...
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2008, 16:13 przez silenius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
supergolonka
- Moderator

- Posty: 1843
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
Post
autor: supergolonka » 30 kwie 2008, 17:36
Dopisałem pół zdania do rozwiązania.
-
natii1811
- Dopiero zaczynam

- Posty: 10
- Rejestracja: 16 mar 2008, 17:54
Post
autor: natii1811 » 01 maja 2008, 15:02
a no tal ! dzięki bardzo
