Elipsa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monika_kom3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2009, 20:22

Elipsa

Post autor: monika_kom3 »

Mam naszkicować elipsę o równaniu 4x^2-8x+9y^2+36y+4=0 ale nie mogę nigdzie znaleźć potrzebnych zależności.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

Dzielę Twoje równanie przez 36 i otrzymuję:
\(\frac{x^2}{9}-\frac{2x}{9}+\frac{y^2}{4}+y^2+\frac{1}{9}=0\)
grupuję wyrazy i układam "sprytnie" na kreskach ułamkowych:
\(\frac{x^2-2x+1}{9}-\frac{1}{9}+\frac{y^2+4y+4}{4}-\frac{4}{4}+\frac{1}{9}=0\\\frac{(x-1)^2}{9}+\frac{(y+2)^2}{4}=1\)
teraz już łatwo :
1) narysuj osie współrzędnych
2) narysuj osie symetrii elipsy tj proste x=1 i y=-2
3)od punktu (1,-2) na osi równoległej do osi OX odłóż w obie stony po 3 jednostki otrzymasz punkty (-2,-2) i (4,-2)
4) na osi równolgłej do osi OY od punktu (1,-2) odłóż po 2 jednostki otrzymasz punkty (1,0) i (1,-5)
5) narysuj prostokąt, którego boki przechodzą przez otrzymane wyżej punkty i są równoległe odpowiednio do osi OX
i do osi OY
6) w otrzymany prostokąt wpisz elipsę-to jest ta,której szukasz.
arkad
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2018, 07:32
Płeć:

Re:

Post autor: arkad »

Strona pod nowym adresem: http://panopticum.opx.pl gdyż portal "republika.pl" został 1.04.2018r. zlikwidowany.
ODPOWIEDZ