Dwusieczna w trójkącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qwerty18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2008, 21:57

Post autor: qwerty18 »

W trójkącie ABC dane są kąt |ABC|= 120 stopni, |AC|=6 i |BC|=3. Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D
a) oblicz dlugość odcinka CD
b)jaki jest związek miedzy długościami promieni: okręgu opisanego na trójkącie ADC i okręgu opisanego na trójkącie DBC? odpowiedz uzasadnij.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

http://www.zadania.info/3979315

Wynik trochę syfiasty, więc daj znać jak zobaczysz błąd.
qwerty18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2008, 21:57

Post autor: qwerty18 »

Wynik rzeczywiście trochę dziwny, ale chyba wszystko się zgadza.
ODPOWIEDZ