Jedna z przekątnych rombu jest 2 razy dłuzsza od drugiej. Wyznacz stosunek obwodu rombu do sumy jego przekątnej.
2, W trójkącie ABC mamy AB= 4 BC=5 AC= 6 OBLICZ DŁUGOŚĆ ODCINKÓW NA JAKIE DZIELI DWUSIECZNA KĄTA ABC DZIELI BOK AC.
Związki miarowe w trójkącie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1. Romb składa się z czterech trójkątów prostokątnych o przyprostokątnych równych x i 2x. Przeciwprostokątną liczysz z pitagorasa. Obwód rombu = 4 razy przeciwprostokątną.
Stosunek już sobie policz sam, bo niejasno się wyraziłeś stosunek czego do czego masz policzyć.
2. Dwusieczna dzieli kąt alfa na kąty alfa/2 i alfa/2, jednocześnie bok AC na boki o długości x i 6-x.
Etapy rozwiązywania:
- Tw. cosiusów dla boku AC [liczysz cosalfa]
- http://pl.wikipedia.org/wiki/To%C5%BCsa ... ory_Eulera stąd bierzesz sobie wzór na funkcję kątów połówkowych i liczysz cos alfa/2
- punkt przecięcia się dwusiecznej kąta alfa i boku AC nazwijmy D, a długość odcinka BD = y
- piszesz układ równań:
równanie pierwsze: Tw. Cosinusów dla boku AD
równanie drugie: Tw. Cosinusów dla boku DC
Policzysz z tego x i y.
Nie wiem czy jest to najprostsze rozwiązanie ale na pewno prawidłowe.
Stosunek już sobie policz sam, bo niejasno się wyraziłeś stosunek czego do czego masz policzyć.
2. Dwusieczna dzieli kąt alfa na kąty alfa/2 i alfa/2, jednocześnie bok AC na boki o długości x i 6-x.
Etapy rozwiązywania:
- Tw. cosiusów dla boku AC [liczysz cosalfa]
- http://pl.wikipedia.org/wiki/To%C5%BCsa ... ory_Eulera stąd bierzesz sobie wzór na funkcję kątów połówkowych i liczysz cos alfa/2
- punkt przecięcia się dwusiecznej kąta alfa i boku AC nazwijmy D, a długość odcinka BD = y
- piszesz układ równań:
równanie pierwsze: Tw. Cosinusów dla boku AD
równanie drugie: Tw. Cosinusów dla boku DC
Policzysz z tego x i y.
Nie wiem czy jest to najprostsze rozwiązanie ale na pewno prawidłowe.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 2
\(\begin{cases} x+y=6 \\ \frac{x}{y}= \frac{5}{4} \end{cases}\)
\(\begin{cases} x= \frac{10}{3} \\ y= \frac{8}{3} \end{cases}\)
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_o_dwusiecznej_kąta_wewnętrznego_w_trójkącie
\(\begin{cases} x= \frac{10}{3} \\ y= \frac{8}{3} \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.