Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ptr0211
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 mar 2009, 19:22

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: ptr0211 »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\alpha\) .Odległość środka wysokości od wierzchołka podstawy jest równa d. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. :(
nail
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:48

Post autor: nail »

Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

To nie jest to zadanie :D

http://i41.tinypic.com/6puibc.png
\(|OC|=\frac{a\sqrt2}{2}\)
\(\begin{cases} x^2=h^2+ (\frac{a\sqrt2}{2})^2 \\ d^2=( \frac{h}{2} )^2+ (\frac{a\sqrt2}{2})^2 \\cos\alpha=\frac{\frac{a\sqrt2}{2}}{x} \end{cases}\)
\(\begin{cases} x^2=h^2+ \frac{a^2}{2} \\ d^2= \frac{h^2}{4}+ \frac{a^2}{2} \\cos\alpha=\frac{a\sqrt2}{2x} \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ptr0211
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 mar 2009, 19:22

Post autor: ptr0211 »

Wielkie dzięki anka .
ODPOWIEDZ