Trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nail
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:48

Trapez

Post autor: nail »

No to i ja mam zadanko wiem ze to jakos z talesa ale kurde nie widze tego.
Zadanie
Ramiona trapezu AC = 28 oraz BD= 32 przedłużono tak że przecieły sie w punkcie O przedłużenie CO=x a DO=x-2 oblicz x
Ostatnio zmieniony 04 mar 2009, 17:59 przez nail, łącznie zmieniany 1 raz.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

Bd=x-2
??
nail
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:48

Post autor: nail »

Faktycznie sorki DO= x-2
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

coś chyba jest nie tak-sprawdź proszę treść, bo wychodzą mi liczby ujemne, co jest niemożliwe
nail
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:48

Post autor: nail »

No to coś w książce pokiełbasili bo i mi wychodzi - 14 myślałem ze źle robię.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

uważam, iż poprostu jest błąd w oznaczeniach - wierzchołki oznacza się odwrotnie niż ruch wskazówek zegara, a tu jest to zachwiane - normalnie w zadaniach ramiona trapezu to boki BC i DA, i gdyby tak było i BC=32, a AD=28 to to zadanie miałoby sens i wynik byłby 16.
ODPOWIEDZ