ZAD 1)
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5cm i 12 cm obracamy najpierw wokół krótszej, a potem wokół dłuższej przyprostokątnej.Oblicz stosunek objętości pierwszej i drugiej bryły.
ZAD 2)
Oblicz objętość ostrosłupa o podstawie będącej trójkątem prostokątnym,którego przyprostokątna o długości 6cm jest nachylona do przeciwprostokątnej pod kątem 30 °, a jedna z krawędzi bocznych ma długość 8cm i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
Zadanko ;(( pomóżcie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 1
|CA|=r=H=12
|AB|=l
Obliczam objętość I bryły
\(V_{1}=\frac{1}{3}\pi r^2h\\
V_{1}=\frac{1}{3}\pi \cdot 12^2 \cdot 5\\
V_{1}=240\pi\)
Obliczam objętość II bryły
\(V_{1}=\frac{1}{3}\pi R^2H\\
V_{1}=\frac{1}{3}\pi \cdot 5^2 \cdot 12\\
V_{1}=100\pi\)
Obliczam stosunek objętości brył
\(\frac{V_{1}}{V_{2}}=\frac{240\pi}{100\pi}\\
\frac{V_{1}}{V_{2}}=\frac{12}{5}\)
Zadanie 2
H=8 cm Obliczam a
\(tg30^0=\frac{a}{b}\\
\frac{\sqrt3}{3}=\frac{a}{6}\\
a=2 sqrt3 cm\)
Obliczam \(P_{p}\)
\(P_{p}=\frac{ab}{2}\\
P_{p}=\frac{2 sqrt3 \cdot 6}{2}\\
P_{p}=6 sqrt3 cm^2\)
Obliczam V
\(V=\frac{1}{3}P_{p}H\\
V=\frac{1}{3} \cdot 6 sqrt3 \cdot 8\\
V=16 sqrt3 cm^3\)
|CB|=h=R=5|CA|=r=H=12
|AB|=l
Obliczam objętość I bryły
\(V_{1}=\frac{1}{3}\pi r^2h\\
V_{1}=\frac{1}{3}\pi \cdot 12^2 \cdot 5\\
V_{1}=240\pi\)
Obliczam objętość II bryły
\(V_{1}=\frac{1}{3}\pi R^2H\\
V_{1}=\frac{1}{3}\pi \cdot 5^2 \cdot 12\\
V_{1}=100\pi\)
Obliczam stosunek objętości brył
\(\frac{V_{1}}{V_{2}}=\frac{240\pi}{100\pi}\\
\frac{V_{1}}{V_{2}}=\frac{12}{5}\)
Zadanie 2
H=8 cm Obliczam a
\(tg30^0=\frac{a}{b}\\
\frac{\sqrt3}{3}=\frac{a}{6}\\
a=2 sqrt3 cm\)
Obliczam \(P_{p}\)
\(P_{p}=\frac{ab}{2}\\
P_{p}=\frac{2 sqrt3 \cdot 6}{2}\\
P_{p}=6 sqrt3 cm^2\)
Obliczam V
\(V=\frac{1}{3}P_{p}H\\
V=\frac{1}{3} \cdot 6 sqrt3 \cdot 8\\
V=16 sqrt3 cm^3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.