Trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilj90
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 02 lut 2009, 12:31

Trapez

Post autor: kamilj90 »

Przekątne AC i BD trapezu ABCD o podstawach AB i CD przecinają się w punkcie O. Wiedząc, że pole trójkąta ABO równe jest 4, a pole trójkąta CDO 9, oblicz pole trapezu ABCD.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

trapez...png
trapez...png (6.07 KiB) Przejrzano 2058 razy
Trójkąty ABO i CDO są podobne.
Obliczam skalę podobieństwa
\(k^2=\frac{P_{ABO}}{P_{CDO}}=\frac{4}{9}\\
k=\frac{2}{3}\)

Obliczam |DC|
\(\frac{|AB|}{|DC|}=k\\
\frac{|AB|}{|DC|}=\frac{2}{3}\\
|DC|=1,5 |AB|\)

Obliczam pole trójkąta BCO
\(P_{BCO}=P_{ABC}-P_{ABO}\\
P_{BCO}=\frac{|AB|h}{2} - 4\)

Obliczam pole trójkąta AOD
\(P_{AOD}=P_{DCO}-P_{CDO}\\
P_{AOD}=\frac{|DC|h}{2} - 9\\
P_{AOD}=\frac{1,5 |AB|h}{2} - 9\)

Obliczam |AB|h
\(P_{ABD}=P_{ABC}\) - podstawą jest AB, wysokością h
\(P_{BCO}=P_{ABC}-P_{ABO}\)
\(P_{AOD}=P_{ABD}-P_{ABO}\)
czyli
\(P_{BCO}=P_{AOD}\)

\(\frac{|AB|h}{2} - 4=\frac{1,5 |AB|h}{2} - 9\\
\frac{1,5 |AB|h}{2}-\frac{|AB|h}{2}=9-4\\
\frac{0,5|AB|h}{2}=5\\
|AB|h=20\)

Obliczam pole trapezu
\(P=\frac{(|AB|+|DC|)h}{2}\\
P=\frac{(|AB|+1,5|AB|)h}{2}\\
P=\frac{2,5|AB|h}{2}\\
P=\frac{2,5 \cdot 20}{2}\\
P=25\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ