Wielokąt foremny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
unico
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 16 lut 2009, 19:12

Wielokąt foremny

Post autor: unico »

Miara kąta wewnętrznego n-kąta foremnego jest równa α=180°-(360°/n ). Jaki wielokąt foremny ma kąt wewnętrzny większy od 120 i jednocześnie mniejszy od 144?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(n \in N\)
\(\begin{cases} 180^o- \frac{360^o}{n}>120^o \\ 180^o- \frac{360^o}{n}<144 \end{cases}\)
\(6 < n < 10\)
Szukanym wielkokątem jest siedmiokąt, ośmiokąt, lub dziwięciokąt
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ