coś o trójkątach, pomószcie...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mint1234
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 lut 2009, 11:23

coś o trójkątach, pomószcie...

Post autor: mint1234 »

Trójkątną działkę o bokach długości 13m, 20m, 21m podzielono na dwie działki o równych polach, budując płot równoległy do najkrótszego boku działki. oblicz długość tego płotu. Wynik zaokrąglij do dziesiętnych metra.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek
Obliczam skalę podobieństwa trójkątów
\(P_{ABC}=2P_{DEC}\\
k^2=\frac{P_{DEC}}{P_{ABC}}\\
k^2=\frac{1}{2}\\
k=\frac{\sqrt2}{2}\)

Obliczam |DE|
\(\frac{|DE|}{|AB|}=k\\
\frac{|DE|}{13}=\frac{\sqrt2}{2}\\
|DE|=\frac{13\sqrt2}{2}\\
|DE| \approx 9,2 m\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ