proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miki102
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 15 paź 2008, 09:34

proszę o pomoc

Post autor: miki102 »

16. W trapezie równoramiennym kąt rozwarty wynosi 120 stopni. Stosunek długości boku do krótszej podstawy wynosi 2:3.Długosć wysokości wynosi 3cm. Oblicz pole i obwód trapezu
17. W szkole zorganizowano 4 dniowy raj rowerowy. Pierwszego dnia przejechano 20% całej trasy, drugiego dnia 30% pozostałej jeszcze drogi. Trzeciego dnia , przejechano 7/11 tego co dotychczas. Oblicz , ile kilometrów przejechano ostatniego dnia, jeśli wiadomo, że pierwszego i trzeciego dnia przejechano razem 57,6 km
19. Trzy klasy wyjechały na wycieczkę . Z klasy 1a pojechało 20% uczniów więcej niż z klasy 1b, a z 1b o 6 uczniów więcej niż 1c. Razem z klasy 1b i 1c pojechał 18 uczniów więcej niż z 1a. Ilu uczniów z każdej klasy wzięło udział w wycieczce
20. Dany jest trapez prostokątny, którego bok AD=3cm jest prostopadły do podstawy. Bok BC tworzy z podstawą kąt 60 stopni. Stosunek boku BC do górnej podstawy wynosi 2:3. Oblicz pole tego trapezu oraz długość krótszej przekątnej.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

17.
x - długość całej trasy
0,20x - trasa przebyta I dnia
0,30(x-0,20x)=0,30*0,80x=0,24x- trasa przebyta II dnia
\(\frac{7}{11}(0,20x+0,24x)=\frac{7}{11} \cdot 0,44x=0,28x\) - trasa przebyta III dnia
0,20x+0,28x=0,48x - trasa przebyta I i III dnia
57,6 - trasa przebyta I i III dnia
x-(0,20x+0,24x+0,28x)=0,28x - trasa przebyta ostatniego dnia
0,48x=57,6
x= 120

0,28*120=33,6
Ostatniego dnia przebyto 33,6 km

18.
x- ilość ucznió z klasy 1b
x+0,20x=1,20x - ilość ucznió z klasy 1a
x-6 - ilość ucznió z klasy 1c
x+(x-6)=2x-6 - ilość uczniów z klasy 1b i 1c
1,20x+18 - ilość uczniów z klasy 1b i 1c

1,20x+18=2x-6
x=30

1,20x=1,2*30=36
x-6=30-6=24
Z klasy 1a pojechało 36 uczniów, z 1b - 30 , a z 1c 24 uczniów
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.20.
DC=3x
BC=2x
E-punkt na podstawie - spadek wysokości
EB=y
EC=3
\(sin60=\frac{3}{2x}\\ \frac{\sqrt{3}}{2}*2x=3\\x=\sqrt{3} \\ \\BC=2\sqrt{3}\\DC=3\sqrt{3}\\ \\cos60=\frac{y}{2x}\\\frac{1}{2}*2\sqrt{3}=y\\y=\sqrt{3}\\ \\AB=DC+EB=4\sqrt{3}\\ \\P=\frac{(a+b)h}{2}\\P=\frac{7\sqrt{3}*3}{2}=\frac{21\sqrt{3}{2}\)

AC=d [krótka przekątna]
\(AC^2=DC^2+AD^2\\d^2=27+9\\d^2=36\\d=6\)
ODPOWIEDZ