4 zadania, pilne... dzieki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

4 zadania, pilne... dzieki

Post autor: anetka10 »

1) Podstawy trapezu rownoramiennego maja dlugosci a i b, a jego przekatna- dlugosc d. Wyznacz cosinus kata miedzy przekatnymi tego trapezu.

2) Bok rombu ma dlugosc a, a kat ostry tego rombu ma 30 stopni. Oblicz dlugosc odcinka laczacego wierzcholek rombu z punktem przeciwleglego boku, dzielacego ten bok w stosunku 1:2.

3) W czworokacie wypuklym ABCD dane sa dlugosci jego bokow i miara kata A. Wyznacz miary pozostalych katow tego czworokata.

4) W trojkacie ABC dane sa dlugsci bokow: AB=4, AC=6, BC=8. Oblicz dlugosci odcinkow, na jakie dzieli bok BC wysokosc opuszczona z wierzcholka C.

BARDZO DZIEKUJE
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:1) Podstawy trapezu rownoramiennego maja dlugosci a i b, a jego przekatna- dlugosc d. Wyznacz cosinus kata miedzy przekatnymi tego trapezu.
jest tu

http://www.zadania.info/4601113
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje
ale skad wzielo sie x/y=a/b dlaczego ten zapis jest prawdziwy??
skad wzielo sie w nawiasie 1-cosa, skad wziela sie ta jedynka??

dziekuje za odp i prosze o rozw pozostalych zadan...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:4) W trojkacie ABC dane sa dlugsci bokow: AB=4, AC=6, BC=8. Oblicz dlugosci odcinkow, na jakie dzieli bok BC wysokosc opuszczona z wierzcholka C.
tutaj
http://www.zadania.info/9558895
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:2) Bok rombu ma dlugosc a, a kat ostry tego rombu ma 30 stopni. Oblicz dlugosc odcinka laczacego wierzcholek rombu z punktem przeciwleglego boku, dzielacego ten bok w stosunku 1:2.
To jest proste zadanie na tw. cosinusów, ale brakuje danych. Który wierzchołek? Dzieli bok od którego wierzchołka patrząc? Jeżeli chcesz mieć to rozwiązane dokładnie to musisz to napisać (może do zadania był rysunek?). Powiedzmy, że romb jest ABCD, kat 30 przy wierz. A. Z którego wierzchołka wychodzi odcinek? i jak dzieli przeciwległy bok (1:2 to za mało, jeszcze trzeba wiedzieć od której strony).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:3) W czworokacie wypuklym ABCD dane sa dlugosci jego bokow i miara kata A. Wyznacz miary pozostalych katow tego czworokata.
Straszy tutaj
http://www.zadania.info/2883750

Fajne wzorki na maturę. Skąd wytrzasnęłaś to zadanie?
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekujez a odp

matematyka z plusem, druga klasa
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

znaczy sie matematyka operonu, druga klasa liceum:)
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

nie rozumiem momentu po: ''Mamy stąd''

z zadania http://www.zadania.info/4601113
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Mnożysz pierwszą równość stronami przez by i wstawiasz z drugiej y=d-x
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

ale skad wzielo sie x=ad/a+b, jakim cudem??
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

odnosnie zadania z rombem wiecej danych nie ma...
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

ale skad wzielo sie x=ad/a+b, jakim cudem??
blagam o dokladniejsze rozpisanie, skad wział sie ten x...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:ale skad wzielo sie x=ad/a+b, jakim cudem??
blagam o dokladniejsze rozpisanie, skad wział sie ten x...
Wymnażasz z prawej strony, przenosisz na lewą ax, wyłączasz x przed nawias i dzielisz przez a+b.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:odnośnie zadania z rombem więcej danych nie ma...
No to kiepsko. Jeżeli to zadanie jest z tej samej książki co to z czworokątem, to niezbyt dobrze to o niej świadczy. Ale potem wrzucę rozwiązanie w jednej z konfiguracji.
ODPOWIEDZ