Wyznacz kąt ostry równoległoboku o przekątnych wektorowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
irekno
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 lis 2008, 19:49

Wyznacz kąt ostry równoległoboku o przekątnych wektorowych

Post autor: irekno »

Przekątnymi równoległoboku są wektory \(\vec{p}=(2,-1)\) oraz \(\vec{q}=(4,3)\). Wyznacz kąt ostry między bokami tego równoległoboku.
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

niech ABCD będzie równoległobokiem o przekątnych :wektorAC=wekt.p i wekt.DB=wekt.q
stąd wekt.AB=1/2*[2,-1] +1/2[4,3]=[3,1] oraz wekt.AD=-1/2[2,-1]+1/2[4,3]=[1,2]
długości tych wektorów:AB=pierw.(9+1)=pierw.10 AD=pierw.5
iloczyn skalarny wektorów AB i AD =3*1+1*2 =5 oraz ich iloczyn skalarny jest równy iloczynowi ich długości i cosinusa kąta
między nimi.Zatem cos alfa =5:(pierw.(50))=5/(5pierw.2)=(pierw.2)/2, więc alfa=45stopni amen.
irekno
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 lis 2008, 19:49

Post autor: irekno »

tutaj masz kurs pisania pierdol matematycznych
http://matematyka.pl/latex.htm
możesz poprostu kopiowac komendy
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

irekno! Dziękuję za wiadomość o kursie ,jak rozumiem,pisania wyrażeń matematycznych.Poszukaj teraz dla siebie
kursu poprawnej polszczyzny.
Odpowiedz po ukończeniu tego kursu.
Pozdrawiam serdecznie i życzę P O W O D Z E N I A !!!







1
ODPOWIEDZ