zadanie z kątem i punktem wewnątrz tego kąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anek6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 30 sty 2009, 17:17

zadanie z kątem i punktem wewnątrz tego kąta

Post autor: Anek6 »

Dany jest kąt alfa = 60 (stopni). Wewnątrz tego kąta wybrano punkt A którego odległości od ramion tego kąta sa równe 10 cm i 12 cm. Oblicz odległość punktu A od wierzchołka tego kąta.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.png
1.png (11.49 KiB) Przejrzano 1345 razy
Trójkąt OED
z tg60^o można policzyć |OE|
Trójkąt DAC (
z sin60^o można policzyć |DA| (|DA|=|EB|)

Trójkąt OBA
|OB|=|OE|+|EB|
i z Pitagorasa |OA|
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ