W Trapez rownoramienny jest wpisany okrag. Trapez ma obowd rowny 60. Przekatna trapezu wynosi 17. oblicz pole trapezu.
interesuje mnie tylko jak skozystac z podobienstwa powstalych trojkatow i obliczyc wysokosc trapezu
Trapez rownoramienny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Nie wiem jak to rozwiązać stosując podobieństwo, ale
a-podstawa dolna
b-podstawa górna
c-ramię
h-wysokość
a,b,c,h>0
W trapez jest wpisany w okrąg, więc
a+b=2c
i a+b+2c=60
stąd
a+b=30
2c=30
c=15
Z Twierdzenia Pitagorasa i (układ równań)
(0,5a-0,5b)^2+h^2=15^2
(0.5a+0,5b)^2+h^2=17^2
a+b=30
...
h=8
a-podstawa dolna
b-podstawa górna
c-ramię
h-wysokość
a,b,c,h>0
W trapez jest wpisany w okrąg, więc
a+b=2c
i a+b+2c=60
stąd
a+b=30
2c=30
c=15
Z Twierdzenia Pitagorasa i (układ równań)
(0,5a-0,5b)^2+h^2=15^2
(0.5a+0,5b)^2+h^2=17^2
a+b=30
...
h=8
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.