Własności figur geometrycznych na płaszczyźnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Agniesia-w
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 08 kwie 2008, 14:55

Własności figur geometrycznych na płaszczyźnie

Post autor: Agniesia-w »

Zad.1
Punkty A, B, C dzielą okrąg na trzy łuki, których stosunek długości wynosi 5 : 6 : 7. Oblicz miary kątów trójkąta ABC

Zad.2 Dane jest koło o promieniu długści 16 cm. W kole tym poprowadzono cięciwę opartą na łuku odpowiadającym kątowi środkowemu o mierze 120 stopni. Znajdź odległość tej cięciwy od środka koła.

Zad.3
Prosta CD jest styczna do okręgu w punkcie C . Uzasadnij, że jeśli IBCI = IBDI, to IACI=ICDI

RYSUNEK DO ZADANIA
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Prześlij mi rysunek na maila supergolonka(malpa)zadania.info, bo coś mi się nie otwiera.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Agniesia-w pisze:Zad.1
Punkty A, B, C dzielą okrąg na trzy łuki, których stosunek długości wynosi 5 : 6 : 7. Oblicz miary kątów trójkąta ABC
http://www.zadania.info/4201901
Zad.2 Dane jest koło o promieniu długści 16 cm. W kole tym poprowadzono cięciwę opartą na łuku odpowiadającym kątowi środkowemu o mierze 120 stopni. Znajdź odległość tej cięciwy od środka koła.
http://www.zadania.info/789916
Zad.3
Prosta CD jest styczna do okręgu w punkcie C . Uzasadnij, że jeśli IBCI = IBDI, to IACI=ICDI
http://www.zadania.info/3432574
Agniesia-w
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 08 kwie 2008, 14:55

Post autor: Agniesia-w »

Dziękuję za pomoc! Mam nadzieję, że zdam dzieki tym zadaniom!! Pozdrawiam
ODPOWIEDZ