MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 47
- Rejestracja: 16 sty 2022, 23:39
- Podziękowania: 25 razy
MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Pisałem dzisiaj maturę z rozszerzonej matematyki. Jak sprawdzałem z odpowiedziami, to tak na oko mam 50/53 procent.
Wynik bardzo słaby jak na błędy które zrobiłem. Myślę, że 70 procent bym wyciągnął, ale tyle błędów narobiłem.
Jeżeli matematyka była moim jedynym rozszerzeniem, a chcę startować na Akademię Marynarki Wojennej na kierunek: nawigacja (studia wojskowe), to czy jest sens brać udział w tegorocznej rekrutacji?
Z podstawowej matematyki będę mieć 93 procent.
Jestem strasznie zły na siebie o tę matematykę rozszerzoną. Może stres wynikający z tego, że bardzo mi zależało.....
Wynik bardzo słaby jak na błędy które zrobiłem. Myślę, że 70 procent bym wyciągnął, ale tyle błędów narobiłem.
Jeżeli matematyka była moim jedynym rozszerzeniem, a chcę startować na Akademię Marynarki Wojennej na kierunek: nawigacja (studia wojskowe), to czy jest sens brać udział w tegorocznej rekrutacji?
Z podstawowej matematyki będę mieć 93 procent.
Jestem strasznie zły na siebie o tę matematykę rozszerzoną. Może stres wynikający z tego, że bardzo mi zależało.....
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Jest, co najwyżej Cię nie przyjmą.
Poza tym Twój wynik może być lepszy niż innych - arkusz dzisiejszy był bardzo pracowity, rozwiązanie zajęło mi dwie i pół godziny, pomimo praktyki i dobrych pomysłów...
Pozdrawiam
PS. Gdzie sprawdzałeś? Na onecie zauważyłem błędną odpowiedź do 3.
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Rozkręcam się
- Posty: 47
- Rejestracja: 16 sty 2022, 23:39
- Podziękowania: 25 razy
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Tak, prawda. Arkusz był czasochłonny, a najwięcej czasu poświęciłem na analityczną. Nie spodziewałem się takiego rozbudowanego zadania, gdzie będzie tyle możliwości. Z optymalizacją nie było problemu z podpunktami a oraz b, natomiast c sprawił mi problem swoim pierwiastkiem. Nie potrafiłem wyznaczyć pochodnej z parametru pod pierwiastkiem. Korepetytor podawał mi kiedyś chyba jak działa pochodna z pierwiastka, ale nie zwróciłem na to większej uwagi, ponieważ chyba nigdy nie zrobiłem zadania typowo 'z matury' z wykorzystaniem tej pochodnej, a pochodnej z pierwiastka nie ma w tablicach. Próbowałem się posłużyć wzorem:\(f(x)=x^{n} => f'(x)=nx^{(n-1)}\), ale wyszło cos brzydkiego 
Oglądałem rozwiązywanie arkusza na yt u jednego z twórców, który zajmuje się matematyką.
Największy problem miałem oczywiście z geometrią, bo z czym innym. Trochę szkoda, że nie dali prawdopodobieństwa....
Boli bardzo napisanie matury na tyle procent patrząc na to ile pracy i starań się w to włożyło. Człowiek się uczy od rana do wieczora, liczy te zadania i próbuje wszystko zrozumieć, a tutaj takie cos........

Oglądałem rozwiązywanie arkusza na yt u jednego z twórców, który zajmuje się matematyką.
Największy problem miałem oczywiście z geometrią, bo z czym innym. Trochę szkoda, że nie dali prawdopodobieństwa....
Boli bardzo napisanie matury na tyle procent patrząc na to ile pracy i starań się w to włożyło. Człowiek się uczy od rana do wieczora, liczy te zadania i próbuje wszystko zrozumieć, a tutaj takie cos........
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
A propos zadania 15.
Na poziomie rozszerzonym powinni jednak wzór funkcji \(P\) uporządkować:
\[P(b)=\frac{(18-2b)\cdot\sqrt{18b-81}}{2}=\frac{2(9-b)\cdot3\sqrt{2b-9}}{2}=3(9-b)\cdot\sqrt{2b-9}\]
Pozdrawiam
Na poziomie rozszerzonym powinni jednak wzór funkcji \(P\) uporządkować:
\[P(b)=\frac{(18-2b)\cdot\sqrt{18b-81}}{2}=\frac{2(9-b)\cdot3\sqrt{2b-9}}{2}=3(9-b)\cdot\sqrt{2b-9}\]
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Trzeba było też przystąpić do matury z fizyki w przyszły czwartek. Raz, że zwiększył byś swoje szanse, a dwa to fizyka na nawigacji też się przydaje. Znam takie przypadki, co uważały, że sama matematyka im na tych studiach wystarczy. W rekrutacji należy wziąć udział, bo innym mogło pójść jeszcze gorzej a poza tym teraz można aplikować na ...nieskończenie wiele? kierunków


Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Moderator
- Posty: 1814
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 24 razy
- Płeć:
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
W zaprzyjaźnionym mat-fizie uczniowie raczej byli zadowoleni. Nie było w sumie żadnego niestandardowego zadania, ale tak jak Jerry napisał - pracy było dużo. Przez to ciężko było wyrobić się w czasie.
Przy tej okazji jak zwykle powraca problem różnych zaświadczeń wydłużających czas pracy uczniom. Z moich doświadczeń jest to bardzo niesprawiedliwe - szczególnie na takiej maturze jak rozszerzona matematyka, gdzie czas odgrywa kluczową rolę. W tym roku widziałem wysyp takich sytuacji - często dotyczących bardzo dobrych uczniów, którzy jeszcze w bonusie dostali dodatkowy czas. Wśród takich osób były takie, które twierdzą, że napisały rozszerzenie na 100%.
Przy tej okazji jak zwykle powraca problem różnych zaświadczeń wydłużających czas pracy uczniom. Z moich doświadczeń jest to bardzo niesprawiedliwe - szczególnie na takiej maturze jak rozszerzona matematyka, gdzie czas odgrywa kluczową rolę. W tym roku widziałem wysyp takich sytuacji - często dotyczących bardzo dobrych uczniów, którzy jeszcze w bonusie dostali dodatkowy czas. Wśród takich osób były takie, które twierdzą, że napisały rozszerzenie na 100%.
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Przez moje ręce przeszło \(155\) protokołów zadań kodowanych i otwartych (do zdobycia 46 pkt.) arkuszy matury rozszerzonej (m.in. W-wa Targówek, Otwock)
- średnia \(18,1\), odchylenie standardowe \(12,2\)
- najniżej - \(0\) pkt. - \(15\) arkuszy (dominanta)
- najwyżej - \(46\) pkt. - \(1\) arkusz
- mediana \(18\) pkt.
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Administrator
- Posty: 222
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Ciekawostka - geometria analityczna (zad 14R) w prawie tej samej treści już była raz na maturze - zadanie 7 z 2010 roku:
https://zadania.info/d1193/82159
https://zadania.info/d1193/82159
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: MATURA MAJ 2022 (rozszerzenie)
Nie zdziwiłbym się, gdyby to była "inspiracja" ckekspertów

Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając