VIII próbna matura 2022 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
VIII próbna matura 2022 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze VIII próbnej matury.
https://zadania.info/n/7286970
Do jutra (24 kwietnia) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
https://zadania.info/n/7286970
Do jutra (24 kwietnia) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Re: VIII próbna matura 2022 z zadania.info
Zadanie z deltoidem z rozszerzenia da się w ogóle rozwiązać?
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 02 lut 2022, 21:20
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: VIII próbna matura 2022 z zadania.info
Też tak mi się wydaje, gdyż cosinus kąta ABC wychodzi mi 1 (później AC = 4).
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 02 lut 2022, 21:20
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: VIII próbna matura 2022 z zadania.info
Tak, płaski wychodzi ten deltoid. Zmieniłem dane: 2->4, 6->5.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3462
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: VIII próbna matura 2022 z zadania.info
Dlaczego nie?
jest ostateczną i poprawną odpowiedzią!Ponieważ równanie \(x^3-3x+2=0\wedge x\in\left(-{1\over2};1\right)\) jest sprzeczne, to taki deltoid nie istnieje!
Pozdrawiam
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3462
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: VIII próbna matura 2022 z zadania.info
Zadanie 12. rozszerzenia, moje rozwiązanie:
Niech \(|\angle ABC|=\beta\in\left(0;{2\pi\over3}\right)\). Wtedy
PS. Z tego sposobu, przy poprzednich danych, pojawiło się równanie z mojego postu powyżej
Niech \(|\angle ABC|=\beta\in\left(0;{2\pi\over3}\right)\). Wtedy
- \(|\angle DAB|=\alpha=360^\circ-3\beta\), czyli \(\cos\alpha=\cos3\beta=4\cos^3\beta-3\cos\beta\).
- Z \(\Delta ABD,\ \Delta DBA\) i tw. Carnota:
\(2\cdot4^2-2\cdot4^2\cdot\cos\alpha=|BD|^2=2\cdot5^2-2\cdot5^2\cdot\cos\beta\)
Wobec 1. równanie można doprowadzić do postaci
\(64x^3-76x+9=0\)
gdzie \(x=\cos\beta\in\left(-{1\over2};1\right)\)
\(64\left(x-1\right)\left(x+{9\over8}\right)\left(x-{8\over8}\right)=0\wedge x\in\left(-{1\over2};1\right)\So x={1\over8}\\ \cos\beta={1\over8}\) - Z \(\Delta ABC\) i tw. Carnota:
\(|AC|^2=5^2+4^2-2\cdot5\cdot4\cdot{1\over8}=36\\ |AC|=6\)
PS. Z tego sposobu, przy poprzednich danych, pojawiło się równanie z mojego postu powyżej
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 sie 2019, 07:57
Re: VIII próbna matura 2022 z zadania.info
W zadaniu 6 z poziomu podstawowego jest mała nieścisłość. Na rysunku widać, że współczynnik b powinien być ujemny, zaś odpowiedź prawidłowa jest D. Należy pewnie poprawić rysunek, tak, aby prosta przecinała oś Y powyżej zera.