IV próbna matura 2021 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
IV próbna matura 2021 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze IV próbnej matury.
https://zadania.info/n/7419363
Do jutra (21 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
https://zadania.info/n/7419363
Do jutra (21 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 kwie 2017, 11:10
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: IV próbna matura 2021 z zadania.info
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 mar 2021, 12:47
- Płeć:
Re: IV próbna matura 2021 z zadania.info
IV próbna matura 2021 z matematyki -arkusze zamieszczone 20 marca a w treści posta jest ifnormacja ze rowziązania będą dostępne od 14 marca. Czyli już są dostępne ? Jeśli tak to gdzie ?
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: IV próbna matura 2021 z zadania.info
Do zadania 12. Jeśli \(\alpha + \beta =90 ^\circ\) , to przecież \(\tg \alpha +\tg \beta \ge 2\), co sprzeczne z założeniem.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2021, 18:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; "matematyka w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości; "matematyka w [tex] [/tex]
Re: IV próbna matura 2021 z zadania.info
Zad. 35 - WOW !!! Podchodzi pod rozszerzenie... Dawno nie widziałem tak trudnego ciągu...
Takie lubię... brawo zadania.info!
CKE takich nie daje...
Takie lubię... brawo zadania.info!
CKE takich nie daje...
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: IV próbna matura 2021 z zadania.info
Co do zad. 12, faktycznie oryginalnie było 3/2 i stosunek pól był 3. Z punktu widzenia rozwiązania, to niczego nie zmienia, ale faktycznie taka sytuacja nie jest możliwa. Dlatego teraz jest 5/2 i stosunek 5.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: IV próbna matura 2021 z zadania.info
Zadanie 12 rozszerzenia, alternatywna wersja rozwiązania
Przyjmijmy oznaczenia jak w autorskim rozwiązaniu, niech \(h\) będzie wysokością opuszczoną na \(\overline{AB}\). Wtedy
\(c={h\over\tg\alpha}+{h\over\tg\beta}={\tg\alpha+\tg\beta\over\tg\alpha\tg\beta}h={5\over2\tg\alpha\tg\beta}h\)
czyli
\(h={2\tg\alpha\tg\beta\over5}c\)
i
\(S_{\Delta ABC}={\tg\alpha\tg\beta\over5}c^2\)
Wobec założonego związku polowego
\(\tg\alpha\tg\beta=1\\ \cdots\)
Pozdrawiam
Przyjmijmy oznaczenia jak w autorskim rozwiązaniu, niech \(h\) będzie wysokością opuszczoną na \(\overline{AB}\). Wtedy
\(c={h\over\tg\alpha}+{h\over\tg\beta}={\tg\alpha+\tg\beta\over\tg\alpha\tg\beta}h={5\over2\tg\alpha\tg\beta}h\)
czyli
\(h={2\tg\alpha\tg\beta\over5}c\)
i
\(S_{\Delta ABC}={\tg\alpha\tg\beta\over5}c^2\)
Wobec założonego związku polowego
\(\tg\alpha\tg\beta=1\\ \cdots\)
Pozdrawiam