Środek symetrii funkcji

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
teles99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2021, 16:11
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Środek symetrii funkcji

Post autor: teles99 »

Środkiem symetrii wykresu funkcji \(f\) określonej wzorem \(f(x) = {2x-1 \over x-3}\) dla każdej liczby rzeczywistej \(x\ne3\) jest punkt o współrzędnych:
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, 22:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex], ściąga z kodu pod emotkami...
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Środek symetrii funkcji

Post autor: kerajs »

(3,2)
gdyż:
\(y=\frac{2x-1}{x-3}\\
y=2+\frac{5}{x-3}\)
ODPOWIEDZ