Trójmian kwadratowy

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
teles99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2021, 16:11
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Trójmian kwadratowy

Post autor: teles99 »

Dany jest trójmian kwadratowy \(y= x^2 + (2m+2)x + 5m^3 -m.\)
a) Wyznacz wszystkie wartości parametru \(m\), dla których trójmian ma dwa pierwiastki.
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru \(m\), dla których trójmian ma dwa pierwiastki, z których jeden jest dodatni, a drugi mniejszy od \(-2\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2021, 22:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex].
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Trójmian kwadratowy

Post autor: kerajs »

a)
\(\Delta>0\)

b)
\(f(x)=x^2 + (2m+2)x + 5m^3 -m\)
warunek:
\(f(0) < 0 \ \ \ \ \wedge \ \ \ \ f(-2) < 0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Trójmian kwadratowy

Post autor: radagast »

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Trójmian kwadratowy

Post autor: korki_fizyka »

teles99 pisze: 30 sty 2021, 17:05 Dany jest trójmian kwadratowy x^2 + (2m+2)x + 5m^3 -m.
a) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których trójmian ma dwa pierwiastki.
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których trójmian ma dwa pierwiastki, z których jeden jest dodatni, a drugi mniejszy od -2
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ