Tak, ten arkusz był stosunkowo prosty, tzn. poziom trudności nie odstawał dramatycznie od poziomu trudności arkuszy CKE (choć pewnie nadal jest od nich trochę trudniejszy).szakal007 pisze:Matura bardzo fajna, ale łatwiejsza od poprzedniej. Podobno mogłaby być w maju
Supergolonka co myslisz o poziomie tej matury, podobna mogłaby być w maju, czy w maju łatwiejsza troche będzie?
IV próbna matura 2010 z zadania.info - rozszerzenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 22
- Rejestracja: 06 mar 2010, 18:16
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
SMS zawsze dochodzą, ale czasami z opóźnieniem (narzucanym przez operatorów komórkowych). Ale jak będziecie o tym pisać tutaj to nikt Wam nie pomoże. Przeczytajcie tucxj5 pisze:W moim przypadku także nie zadziałała płatność przez sms - brak kodu zwrotnego.
http://www.zadania.info/pomoc#H0000015
co należy zrobić.
Czy rozwiazane typu ( uwazam ze jest to dedukcyjny sposob) moze byc w ten sposob udowadniane ?
Mozemy zapisac
x^2 + y^2 + z^2 = 2008 .==> Kazda z liczb jest podzielna przez 4 .
Jezeli zas zwiekszymy jedna z podanych liczb o 1 t oistnieja szanse ze zwiekszymy dana sume o 1 dla z = 0 Poniewaz 0 jest podzielne przez 4.. to otzymamy 2009. Jezeli zas zwiekszymy o jeden jedna z liczb dla z > 0 to zakres wyjdzie poza mozliwa liczbe 2010. Zatem to odpada. Analogicznie jednoczesnie mozemy zwiekszac liczby z i y i dojdziemy do takiego samego wniosku ze dla z > 1 oraz y > 1 dana liczba moze wykroczyc poza obszar 2010. Z tego wynika ze tylko jedna z liczb moze byc podzielna przez 4 , poniewaz ja rowniez bedziemy chcieli zwiekszyc to najmniejsza mozliwa odpowiedzia bylaby odpowiedz wieksza niz 2010. Nie wiem czy taki dowod i charakter opisowy ma miejsce na maturze .... ten sposob zauwazylem ze jest zly i ma bledy w 2 miejscach ale da sie je naprawic
Czy mozna zapisac caly sposob myslowy w postaci pseudokodu lub pascala i opisac za pomoca komentarzy dlaczego tak i na samym koncu powiedizec ze na podstawie tego wzoru mozna stwierdzic ze dane zadanie jest rozwiazywalne tylko wtedy itp itd...
Mozemy zapisac
x^2 + y^2 + z^2 = 2008 .==> Kazda z liczb jest podzielna przez 4 .
Jezeli zas zwiekszymy jedna z podanych liczb o 1 t oistnieja szanse ze zwiekszymy dana sume o 1 dla z = 0 Poniewaz 0 jest podzielne przez 4.. to otzymamy 2009. Jezeli zas zwiekszymy o jeden jedna z liczb dla z > 0 to zakres wyjdzie poza mozliwa liczbe 2010. Zatem to odpada. Analogicznie jednoczesnie mozemy zwiekszac liczby z i y i dojdziemy do takiego samego wniosku ze dla z > 1 oraz y > 1 dana liczba moze wykroczyc poza obszar 2010. Z tego wynika ze tylko jedna z liczb moze byc podzielna przez 4 , poniewaz ja rowniez bedziemy chcieli zwiekszyc to najmniejsza mozliwa odpowiedzia bylaby odpowiedz wieksza niz 2010. Nie wiem czy taki dowod i charakter opisowy ma miejsce na maturze .... ten sposob zauwazylem ze jest zly i ma bledy w 2 miejscach ale da sie je naprawic
Czy mozna zapisac caly sposob myslowy w postaci pseudokodu lub pascala i opisac za pomoca komentarzy dlaczego tak i na samym koncu powiedizec ze na podstawie tego wzoru mozna stwierdzic ze dane zadanie jest rozwiazywalne tylko wtedy itp itd...
IV arkusz matury próbnej profil podstawowy
W odpowiedzi do zadania nr 31jest zysk na laptopie 150 zł, więc musi sprzedać 30 laptopów kupując w hurtowni 20. Jak to możliwe?
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 kwie 2010, 16:05
Zad.7
Równanie da się przekształcić do następującej postaci:
4x^2(x-1)^2 + (x-1)^2 + 11x^2 = 0
Każdy czynnik posiada kwadrat, więc każdy z czynników może być większy bądź równy 0. Dlatego też aby równanie było prawdziwe każdy z trzech czynników trzeba przyrównać do 0. Po rozwiązaniu układu równań wychodzi sprzeczność.
Pozdrawiam
Równanie da się przekształcić do następującej postaci:
4x^2(x-1)^2 + (x-1)^2 + 11x^2 = 0
Każdy czynnik posiada kwadrat, więc każdy z czynników może być większy bądź równy 0. Dlatego też aby równanie było prawdziwe każdy z trzech czynników trzeba przyrównać do 0. Po rozwiązaniu układu równań wychodzi sprzeczność.
Pozdrawiam
Czegoś nie kapuje... W zadaniu pierwszym suma kwadratów odległości będzie najmniejsza gdy punkty M i N będą znajdowały się na ścianach bocznych. Tak mi wyszło nawet w równaniu... Może i coś źle zrobiłem ale liczyłem tak:
a- odległość np. AM
czyli szukamy że 4a^2 ma być najwięszke.
a^2 = (\(\frac{8-x}{2}\))^2 + 9
gdzie jako x przyjmujemy odległość MN, no a równanie wyżej to zastosowanie Pitagorasa.
Szukamy 4a^2 równego min, czyli x=x wierzchołka czyli \(\frac{-b}{2a}\) co daje właśnie 8.
Co porąbałem?
a- odległość np. AM
czyli szukamy że 4a^2 ma być najwięszke.
a^2 = (\(\frac{8-x}{2}\))^2 + 9
gdzie jako x przyjmujemy odległość MN, no a równanie wyżej to zastosowanie Pitagorasa.
Szukamy 4a^2 równego min, czyli x=x wierzchołka czyli \(\frac{-b}{2a}\) co daje właśnie 8.
Co porąbałem?