IV próbna matura 2010 z zadania.info - rozszerzenie

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

Liczba punktów - poziom rozszerzony

0-10
1
4%
11-15
1
4%
16-20
0
Brak głosów
21-25
2
7%
26-30
1
4%
31-35
2
7%
36-40
7
26%
41-45
4
15%
46-50
9
33%
 
Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

IV próbna matura 2010 z zadania.info - rozszerzenie

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze IV próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/6558304
Do jutra (28 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info

W międzyczasie możecie natomiast podać swój orientacyjny wynik w powyższej ankiecie.

Ten temat poświęcony jest poziomowi rozszerzonemu!
Temat poziomu podstawowego
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

znowu bardzo ciekawy zestaw zadań - gratuluję pomysłów;
tym razem czasu mi wystarczyło,ale nie poradziłam sobie z jednym zadaniem,co do pozostałych,myślę,że będą dobrze i liczę
na 46 pkt.,pozdrawiam
fivi91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 lis 2009, 21:57

Post autor: fivi91 »

Nie zobiłam dwóch, nr. 2 i 7. Natomiast jakimś cudem udało mi się wpaść na rozwiązanie 5tego, mimo że ten dział matmy nie jest moją domeną :)
czekam na rozwiązania :) jak dobrze pójdzie będzie 42 pkt.
lukasz091
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 21 mar 2009, 22:05

Post autor: lukasz091 »

ja nie zrobiłem 4 i 7 :) Prawdopodobieństwo zawsze było moim najsłabszym działem :/ Trzeba się z niego porządnie przygotować przed maturą.
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Wydaje mi się, że arkusz łatwiejszy niż ostatni. Na pewno mniej czasochłonny. Zadania zrobiłem wszystkie, ale kto wie czy dobrze. Mam wątpliwości co do kilku rozwiązań, ale jutro wszystko się okaże :p.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania do arkusza rozszerzonego
http://www.zadania.info/57185
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

W zad. 3 z rozpędu zapisałem warunki :

\(a_7-a_1=63\) i \(a_4-a_1=72\) a powinno być właśnie na odwrót. Wyszło mi \(a_1=-64\) i \(S_7=-43\) więc wynik różni się tylko znakiem i metoda jest poprawna, ale z tego co wiem, teraz na maturze zmienił się system oceniania i za taki błąd jak mój na początku (nazywany rzeczowym) dyskwalifikuje się zadanie, nie dając żadnego pkt. Tak czy inaczej resztę zadań udało mi się rozwiązać poprawnie, co daje w sumie 45 pkt, więc jestem zadowolony. Na maturze mam nadzieje ustrzegę się takich głupich błędów, bo na pewno będę rozwiązywał zadania bardziej uważnie (w domu jednak staram się zrobić je jak najszybciej, bo muszę więcej posiedzieć nad fizyką). Co do samego arkusza to na pewno prostszy niż ostatni, ale nadal na wysokim poziomie ;-).

PS.

Mała uwaga odnośnie zad. nr 6. Istnieje taki wzór, bardzo przydatny przy rozwiązywaniu wszystkich zadań z jednokładności, a mianowicie:

Jednokładność o środku \(O (a,b)\) i skali \(s\) przekształca pkt \(A=(x,y)\) na pkt \(A'(x',y')\) gdzie:

\(x'=sx+(1-s)a\\
y'=sy+(1-s)b\)


Łatwo go zapamiętać, a czasami bardzo ułatwia (lub przyśpiesza) rozwiązanie zadania, być może komuś się przyda. Piszę o tym wzorze, bo zauważyłem, że nie jest on zbyt popularny, np. nie ma go w VADEMECUM 2010 z operonu, na lekcji też nikt mi o nim nie wspominał. A natrafiłem na niego w podręczniku PAZDRO.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2010, 16:46 przez bolc, łącznie zmieniany 1 raz.
fivi91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 lis 2009, 21:57

Post autor: fivi91 »

84% :D wreszcie przekroczyłam tę magiczną 80tkę xD ale jestem szczęśliwa xD
A zadania jak zwykle wyszukane. Bardzo mnie zaskoczyliście prawdopodobieństwem, jeszcze nie spotkałam się z takim zadaniem. Zadanie z bryłą też oryginalne :)

ogólnie jak oceniacie te mature na tle pozostałych?
Marl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 mar 2010, 17:23

Post autor: Marl »

Mam problem odnoscie zad nr 3. Mianowicie dlaczego róznca zapisana jest w sposób: a1 - a7=63 a nie a7-a1=63? Mogłby mi to ktos wyjaśnic? pozdrawiam
szakal007
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 28 lis 2009, 11:49

Post autor: szakal007 »

Matura bardzo fajna, ale łatwiejsza od poprzedniej. Podobno mogłaby być w maju :P
Supergolonka co myslisz o poziomie tej matury, podobna mogłaby być w maju, czy w maju łatwiejsza troche będzie?
szakal007
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 28 lis 2009, 11:49

Post autor: szakal007 »

Bolc dzieki za wzór, napewno się przyda ! :)
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Z tego co wiem, to zamiarem administratorów jest publikowanie tutaj matur trudniejszych i bardziej wymagających niż te oficjalne z maja. Sprawdzało się to przez 2 lata, więc mam nadzieje, że i w tym roku się sprawdzi, chociaż ta matura z maja jest jedną wielką niewiadomą ;-).
Ryland
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 lut 2010, 08:04

Post autor: Ryland »

Mam wątpliwości odnośnie rozwiązania zadania 1 . Gdyby szukany odcinek miał długosć 8 leżałby na bokach i wtedy odległość byłaby najmniejsza . Czy nie powinno tak być ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Marl pisze:Mam problem odnoscie zad nr 3. Mianowicie dlaczego róznca zapisana jest w sposób: a1 - a7=63 a nie a7-a1=63? Mogłby mi to ktos wyjaśnic? pozdrawiam
Napisano:różnica między pierwszym,a siódmym.Ty chcesz różnicy między siódmym,a pierwszym???
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Ryland pisze:Mam wątpliwości odnośnie rozwiązania zadania 1 . Gdyby szukany odcinek miał długosć 8 leżałby na bokach i wtedy odległość byłaby najmniejsza . Czy nie powinno tak być ?
No nie bardzo... Po pierwsze wtedy suma tych kwadratów i tak byłaby większa niż w przypadku gdy MN=4. Po 2 w zadaniu wyraźnie napisane jest, że |AM|=|DM| a gdyby MN leżał na jednym z boków, to |AM|=0 i |DM|=|DA| co nie spełnia warunków zadania.
ODPOWIEDZ