Czy mogą tworzyć ciąg?

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Czy mogą tworzyć ciąg?

Post autor: zadaniainfomm »

Czy liczby \(\sqrt2,\ \sqrt5,\ \sqrt7\) mogą być wyrazami ciągu arytmetycznego?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2020, 23:59 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Czy mogą tworzyć ciąg?

Post autor: Galen »

\(\sqrt{5}-\sqrt{3}\neq \sqrt{7}-\sqrt{5}\)
Kolejnymi wyrazami w podanej kolejności nie mogą być.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Czy mogą tworzyć ciąg?

Post autor: Jerry »

Niekolejnymi też nie!

Niech
\( \begin{cases}a_k=\sqrt3\\ a_m=\sqrt5\\ a_p=\sqrt7 \end{cases}\ \ \wedge\ \ (a_n)CA\)
wtedy
\( \begin{cases}(m-k)r=\sqrt5-\sqrt3\\ (p-m)r=\sqrt7-\sqrt5 \end{cases}\ \ \wedge\ \ r\ne0\)
czyli
\( \frac{m-k}{p-m}=\frac{\sqrt5-\sqrt3}{\sqrt7-\sqrt5}\ \ \wedge\ \ m,k,p\in\nn_+\)
co jest sprzeczne, bo \(L\in\qq\wedge P\notin\qq\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ