postać iloczynowa na maturze

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

postać iloczynowa na maturze

Post autor: radagast »

Za dawnych lat, w zadaniach stereometrycznych wynik należało sprowadzić do postaci iloczynowej.
Czy na współczesnej maturze jest to również wymagane (t.zn czy dobry wynik, nie sprowadzony do postaci iloczynowej jest oceniany na max) ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: postać iloczynowa na maturze

Post autor: panb »

Chodzi ci o postać \(3\sqrt2(2-\sqrt2)\)?
Można dostać maksa nawet jak wynik nie całkiem się zgadza - tok rozumowania ok, drobne błędy rachunkowe. :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: postać iloczynowa na maturze

Post autor: radagast »

Nie, chodzi mi raczej o \( \sqrt{\ctg^2 \frac{ \alpha }{2}-1 } \). Czy trzeba to sprowadzić do postaci \( \frac{ \sqrt{\cos \alpha } }{\sin \frac{ \alpha }{2} } \) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: postać iloczynowa na maturze

Post autor: kerajs »

Na szczęście nie trzeba.
I dobrze, gdyż brak wartości bezwzględnej w mianowniku może obniżać ocenę.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: postać iloczynowa na maturze

Post autor: radagast »

a nie ! W zadaniu jest powiedziane, że \( \alpha \) jest ostry :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: postać iloczynowa na maturze

Post autor: kerajs »

Touché !!!
ODPOWIEDZ