Właśnie zamieściliśmy arkusze III próbnej matury.
https://zadania.info/n/6747666
Do jutra (15 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
III próbna matura 2020 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1739
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 23 razy
- Płeć:
-
- Moderator
- Posty: 1739
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 23 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 lis 2019, 17:20
- Płeć:
Re: III próbna matura 2020 z zadania.info
Czy w zadaniu 14 z matury podstawowej przypadkiem nie wkradł się błąd? Wydaje mi się, że kąt SCB wynosi 54, bo trójkąt SCB jest równoramienny (SC=SB=r). Wtedy kąt o który pytają w zadaniu wynosi 24.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 01 gru 2019, 01:53
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: III próbna matura 2020 z zadania.info
Proponuje rozwiązania zadania nr 15 za pomocą dzielenia pisemnego wielomianów :
bx + \(\frac{12b-a}{9}\)
____________________________
\(9bx^3 - ax^2 - 14bx + 15 :(9x^2-2x+4)
-9bx^3+12bx^2 - 4bx\)
____________________________________________________________
== \( (12b-a)x^2-18bx+15
-(12b-a)x^2 + \frac{48b-4a}{3}x - \frac{48b-4a}{9} \)
____________________________________________________________
==\(( \frac{48b-4a}{3} - 18b)x + 15 - \frac{48b-4a}{9} \)- reszta z dzielenia
Wynosi ona 3, zatem
\(\frac{48b-4a}{3} - 18b=0 \) bo nie ma mianu z iksem w pierwszej potędze,a
\(15 - \frac{48b-4a}{9}\) równa się właśnie 3 - i mamy układ równań:
\( \begin{cases}( \frac{48b-4a}{3} - 18b)x=0\\15 - \frac{48b-4a}{9}=3 \end{cases} \)
po rozwiązaniu :
\( \begin{cases}a=-3\\b=2 \end{cases} \)
Teraz rozwiązujemy \( W(x) \le 3\)
czyli wstawiając a i b rozwiązujemy nierówność:
\(18x^2+3x^2-28x+15 \le 3\)
\(18x^2+3x^2-28x+12 \le 0\)
rozkładając na czynniki ulubionym sposobem mamy :
\(2(x+ \frac{3}{2})(3x-2)^2 \le 0\)
Czyli po narysowaniu wykresu odczytujemy :
\(x \in (- \infty ; -\frac{3}{2} ) \cup { \frac{2}{3} }\)
bx + \(\frac{12b-a}{9}\)
____________________________
\(9bx^3 - ax^2 - 14bx + 15 :(9x^2-2x+4)
-9bx^3+12bx^2 - 4bx\)
____________________________________________________________
== \( (12b-a)x^2-18bx+15
-(12b-a)x^2 + \frac{48b-4a}{3}x - \frac{48b-4a}{9} \)
____________________________________________________________
==\(( \frac{48b-4a}{3} - 18b)x + 15 - \frac{48b-4a}{9} \)- reszta z dzielenia
Wynosi ona 3, zatem
\(\frac{48b-4a}{3} - 18b=0 \) bo nie ma mianu z iksem w pierwszej potędze,a
\(15 - \frac{48b-4a}{9}\) równa się właśnie 3 - i mamy układ równań:
\( \begin{cases}( \frac{48b-4a}{3} - 18b)x=0\\15 - \frac{48b-4a}{9}=3 \end{cases} \)
po rozwiązaniu :
\( \begin{cases}a=-3\\b=2 \end{cases} \)
Teraz rozwiązujemy \( W(x) \le 3\)
czyli wstawiając a i b rozwiązujemy nierówność:
\(18x^2+3x^2-28x+15 \le 3\)
\(18x^2+3x^2-28x+12 \le 0\)
rozkładając na czynniki ulubionym sposobem mamy :
\(2(x+ \frac{3}{2})(3x-2)^2 \le 0\)
Czyli po narysowaniu wykresu odczytujemy :
\(x \in (- \infty ; -\frac{3}{2} ) \cup { \frac{2}{3} }\)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 01 mar 2020, 17:05
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
- Otrzymane podziękowania: 1 raz