Czy w ostatnim zadaniu nie można skorzystać z podobieństwa trójkątów NPS i PKS. z tego że \alpha + \beta = 90, oraz tego że kąt NPS= kąt SPK = 90; wiemy że maja równe kąty. Stąd możemy wyliczyć wysokość ostrosłupa (PS) korzystając z podobieństwa PS/NP = PK/PS, ponieważ znamy dłogość NP i PK.
Czy mam rację, co sądzicie?
stara matura 2019 zad 11
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- wodnik
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Kontakt: