V próbna matura 2019 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

V próbna matura była:

Podstawa - łatwa
0
Brak głosów
Podstawa - normalna
6
38%
Podstawa - trudna
0
Brak głosów
Rozszerzenie - łatwa
1
6%
Rozszerzenie - normalna
4
25%
Rozszerzenie - trudna
5
31%
 
Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

V próbna matura 2019 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze V próbnej matury.
https://www.zadania.info/n/1291848
Do jutra (31 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

Czy w zadaniu 14 nie powinno być, że \(\alpha +2 \beta \in (0, \frac{3\pi }{2}\)) ?
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

I dlaczego nie uwzględniamy ujemnych wyników cosinusów?
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

A już wiem, dlaczego nie uwzględniacie. :D
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Tak, przedział jest otwarty, choć to oczywiście niczego nie zmienia w rozwiązaniu.
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

W zadaniu 6 w rozszerzeniu, czy d nie powinno być równe -3?
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Przesunięta hiperbola 7/x ma mieć pionową asymptotę w x=-3 (przesuwamy w lewo), więc w mianowniku musi być x+3. Czyli d=3.
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

Ja to rozumiałem w ten sposób

\(\frac{a}{x} \to [p,q]= \frac{a}{x-p} +q\) czyli jak przesuwaliśmy o [-3,q] to, że p=-3
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

p=-3 to jest ok, ale d=3.
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

To wynika stąd, że -d=-3 Tak?
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Scino »

Aby przesunąć funkcję \(f(x)\) o jakiś wektor \([a, b]\) wystarczy policzyć \(f(x-a)+b\),
stąd mamy \(f(x+3)\) czyli w mianowniku \(d = 3\).
ODPOWIEDZ