IV próbna matura 2019 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
IV próbna matura 2019 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze IV próbnej matury.
https://www.zadania.info/n/1971116
Do jutra (24 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
https://www.zadania.info/n/1971116
Do jutra (24 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 122
- Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
@Panb są rozwiązywane, ale po prostu uczniowie szukają błędu w swoich rozwiązaniach, a nie w rozwiązaniu stąd. Proszę poprawiać błędy z myślą o osobach, które same przygotowują się do matury.
Przy okazji zapytam w rozszerzeniu, ostatnie zadanie ja założyłem tak, że
Te 4 pionowe mają wysokość 7-2x
te dwie przednie (góra i dół) oraz dwie z tyłu wysokość 6-x
skośne boczne (góra i dół) lewo prawo 17-5x
I tak odpowiedź ostateczna się zgadza, jedyne co się nie zgadza to dziedzina bo mam od 0 do \(\frac{17}{5}\)
Przy okazji zapytam w rozszerzeniu, ostatnie zadanie ja założyłem tak, że
Te 4 pionowe mają wysokość 7-2x
te dwie przednie (góra i dół) oraz dwie z tyłu wysokość 6-x
skośne boczne (góra i dół) lewo prawo 17-5x
I tak odpowiedź ostateczna się zgadza, jedyne co się nie zgadza to dziedzina bo mam od 0 do \(\frac{17}{5}\)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
@Kowal1998
Skośna krawędź ma długość 17-4x i stąd wychodzi \(x<\frac{17}{6}\), bo musi być dłuższa niź 2x. 17/5 to większa liczba i ta krawędź może być za krótka.
W zadaniu 16 masz rację - która prosta jest która widać dopiero jak napisze się równania i skorzysta z tego, że B ma dodatnie współrzędne. Dopisałem jedno zdanie do rozwiązania.
Skośna krawędź ma długość 17-4x i stąd wychodzi \(x<\frac{17}{6}\), bo musi być dłuższa niź 2x. 17/5 to większa liczba i ta krawędź może być za krótka.
W zadaniu 16 masz rację - która prosta jest która widać dopiero jak napisze się równania i skorzysta z tego, że B ma dodatnie współrzędne. Dopisałem jedno zdanie do rozwiązania.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Witam, może ktoś wyjaśnić dlaczego dziedzina w zadaniu ostatnim w arkuszu rozszerzonym to (0 ;\(\frac{17}{6}\))?
Ja również napisałem że to (0;\(\frac{17}{5}\))
Bo:
\(V=4(6 - x)x^2 + 4(17 - 5x)x^2 + 4(7 - 2x)x^2\)
17 - 5x > 0
17 > 5x
\(\frac{17}{5} > x\)
A tak swoją drogą to arkusz ciekawy, niektóre zadania dość oryginalne.
Ja również napisałem że to (0;\(\frac{17}{5}\))
Bo:
\(V=4(6 - x)x^2 + 4(17 - 5x)x^2 + 4(7 - 2x)x^2\)
17 - 5x > 0
17 > 5x
\(\frac{17}{5} > x\)
A tak swoją drogą to arkusz ciekawy, niektóre zadania dość oryginalne.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: IV próbna matura 2019 z zadania.info
źle odczytałeś z rysunku długości listewek.
są cztery długości 17-6x, cztery długości 6-2x i cztery długości 7-2x i jeszcze sześć sześciennych naroży. Policz jeszcze raz.
są cztery długości 17-6x, cztery długości 6-2x i cztery długości 7-2x i jeszcze sześć sześciennych naroży. Policz jeszcze raz.