Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej k i dla każdej liczby całkowitej m liczba \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 6
Ps. Co za składnik można dodać i odjąć, żeby zobaczyć iloczyn kolejnych liczb całkowitych?
Dowód 2018 zad.8
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- zadaniainfomm
- Często tu bywam
- Posty: 209
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(k^3m-km^3=km(k^2-m^2)=km(k-m)(k+m)\)
\(k^3m-km^3\) jest parzysta bo:
jeśli jedna z liczb k lub m jest parzysta to \(k^3m-km^3\) jest parzysta
jeśli żadna z liczb nie jest parzysta to k+m jest parzysta, więc \(k^3m-km^3\) jest parzysta
pozostaje udowodnić podzielność przez 3
jeśli jedna z liczb jest podzielna przez 3, to \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 3
jeśli \(k=3x+1\) i \(m=3y+1\), to k-m dzieli się przez 3, więc \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 3
jeśli \(k=3x+2\) i \(m=3y+1\), to k+m dzieli się przez 3, więc \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 3
jeśli \(k=3x+2\) i \(m=3y+2\), to k-m dzieli się przez 3, więc \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 3
\(k^3m-km^3\) jest parzysta bo:
jeśli jedna z liczb k lub m jest parzysta to \(k^3m-km^3\) jest parzysta
jeśli żadna z liczb nie jest parzysta to k+m jest parzysta, więc \(k^3m-km^3\) jest parzysta
pozostaje udowodnić podzielność przez 3
jeśli jedna z liczb jest podzielna przez 3, to \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 3
jeśli \(k=3x+1\) i \(m=3y+1\), to k-m dzieli się przez 3, więc \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 3
jeśli \(k=3x+2\) i \(m=3y+1\), to k+m dzieli się przez 3, więc \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 3
jeśli \(k=3x+2\) i \(m=3y+2\), to k-m dzieli się przez 3, więc \(k^3m-km^3\) jest podzielna przez 3
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- zadaniainfomm
- Często tu bywam
- Posty: 209
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
szkoda że wcześniej nie napisałeś że ten sposób znasz, nie traciłabym czasuzadaniainfomm pisze:Widziałem bardzo szybki sposób, Ten znam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- zadaniainfomm
- Często tu bywam
- Posty: 209
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt: