Właśnie zamieściliśmy arkusze V próbnej matury.
https://www.zadania.info/n/5123379
Do jutra (8 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
V próbna matura 2018 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: V próbna matura 2018 z zadania.info
W zadaniu nr 34 współczynnik c powinien być równy 528, dlatego że 784-256=528, a w odpowiedziach jest 532 to mocno komplikuje pierwiastek wychodzący w delcie.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wyjściowe równanie ma mieć \(\Delta>0\)
Warunek \((3x_1-2x_2)^2+45=14(3x_1-2x_2)\) zapisz w postaci \(t^2-14 t+45=0\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;t=3x_1-2x_2\)
Obliczysz \(t_1\;\;i\;\;t_2\) ,a potem \(x_1\;\;\;;\;\;\;x_2\) i wybierasz iksy mniejsze od zera,bo taki jest warunek na wstępie.
Jak już będą \(x_1\;\;\;i\;\;\;x_2\) to zapiszesz funkcję kwadratową w postaci iloczynowej,wymnożysz i znajdziesz
współczynnik 2k-2,a następnie k.
Warunek \((3x_1-2x_2)^2+45=14(3x_1-2x_2)\) zapisz w postaci \(t^2-14 t+45=0\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;t=3x_1-2x_2\)
Obliczysz \(t_1\;\;i\;\;t_2\) ,a potem \(x_1\;\;\;;\;\;\;x_2\) i wybierasz iksy mniejsze od zera,bo taki jest warunek na wstępie.
Jak już będą \(x_1\;\;\;i\;\;\;x_2\) to zapiszesz funkcję kwadratową w postaci iloczynowej,wymnożysz i znajdziesz
współczynnik 2k-2,a następnie k.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re:
Hmm, t1 i t2 miałam, ale jak z tego otrzymać x1 i x2?Galen pisze:Wyjściowe równanie ma mieć \(\Delta>0\)
Warunek \((3x_1-2x_2)^2+45=14(3x_1-2x_2)\) zapisz w postaci \(t^2-14 t+45=0\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;t=3x_1-2x_2\)
Obliczysz \(t_1\;\;i\;\;t_2\) ,a potem \(x_1\;\;\;;\;\;\;x_2\) i wybierasz iksy mniejsze od zera,bo taki jest warunek na wstępie.
Jak już będą \(x_1\;\;\;i\;\;\;x_2\) to zapiszesz funkcję kwadratową w postaci iloczynowej,wymnożysz i znajdziesz
współczynnik 2k-2,a następnie k.
t1 = 5 lub t2 = 9
czyli 3x1 - 2x2 = 5 lub ...=9 ?
Do tego momentu docieram i nic