Stożek ścięty

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karola655
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwie 2017, 21:17
Płeć:

Stożek ścięty

Post autor: karola655 »

1.Średnicą podstaw stożka ściętego mają długości 8 i 20, a wysokość 6. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły.

Kompletnie nie wiem jak ruszyć. Załamka. Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie. Będę ogromnie wdzięczna :(
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

W stożku ściętym poprawdzmy wysokość w górę aż do utworzenia pełnego stożka. Duży stożek (R,H) ma kopułę w postaci mniejszego stożka (r,h)

\(R=10, r=4, \frac{4}{h} = \frac{10}{6+h}\)

\(h=4, H=10\)

wtedy tworzące \(L=10\sqrt{2}, l = 4\sqrt{2}\)

\(V, V_R, V_r, P, P_R, P_r, P_B, P_b\) oznaczają odpowiednio:

objętość stożka ściętego, objętość dużego stożka, objętość małego stożka, pole powierzchni całkowitej stożka ściętego, pole większej podstawy, pole mniejszej podstawy, pole powierzchni bocznej większego stożka, pole powierzchni bocznej kopuły

\(V = V_R - V_r\)

\(P = P_B - P_b + P_R + P_r\)
ODPOWIEDZ