Samouk

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
HYDROGENIUM
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 05 lut 2017, 18:48
Płeć:

Samouk

Post autor: HYDROGENIUM »

Hej. Zaplanowałem napisać maturę w roku 2018 z mat-geo-ang-niem. Pytanie dotyczy oczywiście matematyki(PR). Proszę nie potępiać, nie pytam czy ją zdam i na ile, mam po prostu kilka pytań organizacyjnych - jak nazwa tematu wskazuje - nie mam kogo zapytać. Z autopsji wiem, że nie ma sensu kupować kilku rodzajów podręczników, wystarczy jedna seria i podstawa programowa + w przypadku ścisłych, sporo zadań. Tutaj zaczynają się moje problemy, bo podstawa CKE w matematyce jest bardzo ogólna.

=Najuprzejmiej proszę kogoś kto ma jakieś "matematyczne doświadczenie" o podpowiedź, czy jeśli uzbroję się w podręczniki wydawnictwa "Oficyna edukacyjna"(1-PP i PR, 2,3 PR) autorstwa państwa Kurczabów i Świdy to czy to obejmie aktualną podstawę? Czego tam może brakować? Jeśli jest coś nad program to nie szkodzi, bardziej martwiłyby mnie ewentualne braki. Jestem osobą, która matematyki specjalnie nigdy się nie uczyła i pierwszą maturę zdałem na 60% (oczywiście podstawową).

=Czy ktoś miał do czynienia ze zbiorami zadań z w/w wydawnictwa tych samych autorów? Napisane jest, iż skorelowane z podręcznikami, czy więc warto je kupić do, załóżmy "utrwalenia teorii"? (Prócz tego Kiełbasa)

=Chciałbym się też dowiedzieć czy warto inwestować w e-trapez. Gdzieś czytałem, że tam jest fajnie wytłumaczony materiał tylko czy to nie jest już zbyt zaawansowana matematyka?

Wstępnie to chyba wszystko co mnie nurtuje, z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam!
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: beata1111 »

Te podręczniki plus zbiory zadań dla klas 1-3 są bardzo dobre, do powtórzenia i utrwalenia materiału, do tego polecam zbiór zadań "MATEMATYKA. Zadania powtórzeniowe przygotowujące do matury", poziom rozszerzony, autorzy Kurczab, Kurczab, Świda, wydawnictwo ARS MATHEMATICA (granatowa okładka, duży format), są tam zadania do powtarzania działami plus parę arkuszy maturalnych, zadania dość ambitne i przypominające te, które na maturach się pojawiają. Oprócz tych autorów dobre są zbiory pana Kiełbasy, raczej najnowsza wersja, bo ściśle związana z aktualną podstawą programową. No i oczywiście wszystkie dostępne arkusze CKE powinno się zrobić. Na stronie CKE jest też zbiór zadań, polecam! I próbne matury z info!
ODPOWIEDZ